010-204 15 01 info@franchisetorget.se

Frågor och svar

Nedan har vi listat de vanligaste frågor med svar som vi får kring franchise.

Hur myckat kan man påverkar sin lön som franchisetagare?

Svar: Hur mycket som helst. Som alla företagare bestämmer du själv vilka uttag du vill gör ur ditt eget företag (inom lagens ramar givetvis). Franchise är att driva eget företag. Sen brukar de flesta egenföretagare inte ta ut så mycket i lön, eftersom det ofta är mer förmånligt att ta det på annat sätt.

 

Avtal 3-5 år: Vad händer med avtalet om jag går i konkurs efter 1 år? Måste jag betala de andra 4 åren då?

Svar: Nej. Går du i konkurs så tas ditt företag över av en konkursförvaltare och denne bestämmer hur företaget skall leva (eller dö) vidare.

Ca 35% av nystartade företag går i konkurs inom 3 år, är risken lägre för franchisetagare?

Svar: Ja. Konkurs frekvensen är ca 1/3 av den i annat företagande. Allt detta beror givetvis på att du som franchisetagare får hjälp och stöd på vägen, vilket ökar dina chanser att överleva i tuffa tider.

När det kommer till avgifter förstår vi att det kan skilja mellan branscher etc, men vad kan vara och är ett bra snittvärde i procent per månad?

Svar: Det finns inget egentligt ”snitt”. Däremot är vanliga avgifter mellan 4-15%. Det viktiga är ju vad du får för avgiften och att du som franchisetagare tycker att det är värt det.

Vad borde den procentuella kostnaden genererar i nytta?

Svar: Massor av saker och olika i varje kedja. På vår hemsida har vi lagt upp lite bilder och beskrivningar av de som vi generellt upplever som de vanligaste ”nyttorna”. Men oavsett så är grundprincipen alltid den samma.. Det samlade värdet av nyttorna MÅSTE överstiga kostnaden (= avgiften), annars kommer du som franchisetagare att tycka att det är för dyrt.

Hur är det med lånebiten idag? Ställer franchise företaget man är intresserad av upp med en budget till banken/Almi?

Svar: Absolut. Självklart hjälper franchisegivaren till. Ligger ju i deras intresse också att du får en så billig och bra finansiering som möjligt.

Hur går era tankar med att starta franchise med en vän? Eller är det bättre att vara ensam?

Svar: Både ja och nej. I bland kan det vara en fördel att vara två (eller flera) då det kanske krävs mycket jobb och många timmar i verksamheten. Ibland kan det vara skönt och bara att ha en ”chef” och en tydlig ägare som kan ta snabba beslut och driva verksamheten. Som franchisegivare brukar man vilja eftersträva tydlighet och då kan en ägare till franchisetagare vara lättare. Men det finns ingen exakt vetenskap i detta, utan det kan variera ganska mycket.

Hur ser möjligheten ut att sälja vidare ”rättigheten” om man sen önskar göra något annat?

Svar: I de flesta fall (95%) så kan du sälja dina rättigheter vidare. Du säljer det som vilket företag som helst och vinsten är din. Den enda skillnande är att din franchisegivare vill godkänna den nya köparen (vilket ofta inte är något problem).

Hur stort kapital måste man ha i procent?

Svar: Det finns ingen speciell procent och det varierar givetvis från koncept till koncept och även inom kedjan, beroende på hur just den etableringen ser ut. Som en mycket grov tummregel skulle jag säga att det ofta krävs ett ”personligt kapital” på ca 200 – 400 kkr. Men det finns dom som har 0 och det finns dom med flera Mkr.

Hur hjälper Franchisetorget potentiella entreprenörer att hitta rätt kedja?

Svar: Genom vår Franchise match och genom att ständigt röra oss ute bland franchise företagen. Vår Roadtrip går till drygt 30 städer och vi möter många varje år.

Är det inte lite riskabelt att börja nu i "Coronatider"?

Svar: Nej, det tycker jag inte. Oro och kriser kommer alltid att dyka upp och det är en del av företagandet. I vissa branscher är det snarare så att det just nu är väldigt bra att starta för marknaden förändrats och är öppna för nya koncept/metoder.

Samarbetar ni även med utländska företag? Europeiska i första hand.

Svar: Ja absolut. Franchise är ju ofta internationellt och ganska enkelt att ”flytta över gränserna”.

Något markant gällande ForceMajeure, FM, nu efter CoViD?

Svar: Nej inte i avtalen. Däremot så upplever många kedjor styrkan i att vara franchise i dessa svåra dagar. Alltid någon att fråga och luta sig mot.

Kan ni hjälpa till med viken franchisetagare som helst? Till ex Pressbyrån?

Svar: Absolut 🙂

Vem kan hjälpa mig att granska ett komplicerat franchiseavtal på 40-50 sidor och engelska?

Svar: Rekommenderar att gå till en skicklig franchiseadvokat. Vi har flera i vårt nätverk, så hör gärna av dig till oss. 

Ett franchiseavtal är ofta komplicerat och innehåller många detaljer. Visst finns det risk att man bli utnyttjad av franchisegivaren?

Svar: Risk finns det ju alltid för att någon missbrukar något. Att utnyttja någon, oavsett relation, är ju inte speciellt klokt och långsiktigt. Franchise är ju trotts allt ett relationsbygge mellan företagare som skall hålla länge.