010-204 15 01 info@franchisetorget.se

Franchisenyheter

Köld öppnar två glassbutiker till i Malmö

Franchisetagarna blev ägare

Glassbutiken Köld hårdsatsar i pandemitider och lagom till påsk kommer det att finnas tre butiker i Malmö. Själva huvudbutiken flyttas till Friisgatan samtidigt som de öppnar en butik i Slottsstaden och finns kvar på Mitt Möllan.

Sedan Peter Svanberg startade sin lilla pop-up-butik Köld på Södertull sommaren 2015 har hans glass rönt stor uppmärksamhet i Malmö. Till stor del för att Köld erbjudit en hel del udda smaker, men även veganvänlig cashewglass. Ett år senare flyttade han in verksamheten på Mitt Möllans foodcourt på Möllevången och har där byggt upp företaget.

Men nu, pandemiåret 2021, slår produktionen i taket och Köld kan inte längre få plats på Mitt Möllan. – Vi hade ett bra år förra året, trots pandemin. Så vi har haft svårt att få plats med produktionen här och har letat efter ett större ställe, säger Peter Svanberg.

Resultatet blir att Köld nu flyttar sin produktion och huvudbutik till Friisgatan och lokalen där bistron Le Gourmet tidigare fanns innan de flyttade längre bort på samma gata.– Idag har jag cirka 50 kvadratmeter på Mitt Möllan. Här får jag 80 kvadrat plus ett lager i källaren där jag kan ha frysar. Sen är det ju en jättebra gata på sommaren när man stänger av för bilar, säger Peter Svanberg.

Men Mitt Möllan-butiken ska finnas kvar. En av hans anställda ska driva vidare den som en franchisebutik under samma namn och ska samtidigt experimentera med bubble tea.

Inte nog med det. Det blir även en tredje butik. På Tessins väg i Slottsstaden har det tidigare legat en blomsterbutik intill pizzerian La Nonnina. Även där blir det en franchisebutik för Köld.– Lokalen funkar bra för butik, men inte för produktion. Så det blir glass och kaffe. Jag kallar det för ”soft franchise” på så sätt att det är vårt namn, vår glass, men att man kan ha lite lokala anpassningar, säger Peter Svanberg.

Är det här början på att låta Köld växa till andra städer?– Vi tittar på det. Dyker det upp rätt person och rätt lokal i andra städer så är det högst möjligt. De nya butikerna på Friisgatan och Tessins väg är tänkta att öppna innan påsk.

(Källa: Sydsvenskan)

När den tidigare ägaren såldes till en norsk koncern uppenbarade sig möjligheten att köpa loss Doowin. Halmstadbröderna Hampus och Simon Carlsson samt ett gäng andra franchisetagare valde – trots pandemin – att nappa och driver nu konceptet vidare i egen regi. Doowin startades för tre år sedan och är en kedja som sysslar med montage av fönster och dörrar.

Den tidigare ägaren Bolist såldes i fjol till norska Mestergruppen, vilket öppnade möjligheten för kedjans franchisetagare att köpa loss konceptet. Fyra av dem valde att slå till, däribland bröderna som driver enheten i Halmstad. – Vi tror stenhårt på det här, säger Simon Carlsson.

Driver flera företag. Både han och storebror Hampus Carlsson är snickare i grunden. Sedan tidigare driver de Exodus bygg och entreprenad som startades av deras pappa 1993. Franchisetagare i Doowin blev de 2018, tillsammans med systern tillika revisorn Evelina Nilsson som är passiv delägare och fungerar som rådgivare.

– Vi ville driva något som går att utveckla på ett annat sätt än vad man kan göra med en liten byggfirma. Då kom vi över detta och hoppade på. Vi har inte ångrat det en dag, säger Hampus Carlsson. Något som tilltalade syskonen var att Doowin jobbar med helhetslösningar, vilket innebär att de tar hand om hela kedjan från offert till att arbetet är klart. Montage utför bröderna och de andra anställda hantverkarna själva.

”Satsar man ingenting vinner man ingenting” Köpet av konceptet gick igenom 1 augusti i fjol. Pandemin var ingenting som fick syskonen att backa – möjligheten att ta över något som startats av en koncern med Bolists muskler skulle troligtvis inte dyka upp igen, resonerade de.

– När vi diskuterade kände vi att det var once in a lifetime att få fortsätta driva en sån här idé och dessutom utveckla den ännu mer, säger Evelina Nilsson och tillägger: – Satsar man ingenting vinner man ingenting.

I dag finns tio franchisetagare inom Doowin som alla driver sin enhet som ett eget juridiskt bolag. Målet är att bli betydligt fler framöver, berättar vd Niklas Gauffin som är stationerad i Mellbystrand. – Vi har sagt att vi ska vara 40 enheter rikstäckande till 2030, säger han. Att gå från att ägas av en stor koncern till att bli fristående har sina fördelar, menar han. – Det är kortare väg till att fatta avgörande beslut. Det, skulle jag säga, gör oss mer konkurrenskraftiga.

Expanderar norrut Hampus och Simon Carlsson har fler projekt på gång. I mars slår de upp portarna till ytterligare en Doowin-filial i Mölndal, dit ny personal ska rekryteras. – Vi sitter med anställningsintervjuer för fullt, säger Simon Carlsson.

Resan från byggfirman till där de är i dag har varit en stor omställning, konstaterar de. – Det är många roller på en gång. Från att vara snickare till ansvarig för alltifrån personal och ekonomi till marknad. Där lyfter jag och min bror varandra och har delat upp olika områden mellan varandra samtidigt som vi driver Exodus vidare, säger Hampus Carlsson.

(Källa: Hallandsposten)